Amenzile pentru rovinietă ar putea fi anulate. Toţi şoferii care au primit, prin poştă, amendă pentru că nu au avut rovinietă pot cere anularea sancţiunii contravenţionale pentru că procesele verbale nu sunt semnate de un agent constatator. Şoferii care au apucat să plătească şi-ar putea cere banii înapoi.
Odată precedentul creat…
Sălăjenii care au primit prin poştă o amendă fără semnătura agentului constatator ar trebui să apeleze la instanţă şi să ceară anularea ei, în baza deciziei comunicate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Mai exact, instanţa supremă a explicat că orice amendă fără semnătura olografă a agentului care a constatat lipsa rovinietei este nulă.
Instanţa Supremă a stabilit, luni, 16 februarie: „În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art.17 din Ordonanţa Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările, raportate la dispoziţiile art.4 pct.1-4 şi art.7 din Legea nr.455/2001 privind semnătura electronică, republicată, procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor prevăzute de art.8 alin.(1) din Ordonanţa Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.424/2002, cu modificările şi completările ulterioare, încheiate potrivit art.9 alin.(1) lit.a), alin.(2) şi alin.(3) din acest act normativ, transmise persoanelor sancţionate contravenţional pe suport de hârtie, sunt lovite de nulitate absolută în lipsa semnăturii olografe a agentului constatator”.
Fără camere fixe în Sălaj
Mircea Crişan, directorul Secției Drumuri Naționale Sălaj, ne declară că, pe raza judeţului nostru, la această dată, nu există nicio cameră fixă de care să se ferească şoferii care circulă fără rovinietă. Astfel, ni se confirmă faptul că singura cameră video – montată, în 2013, pe DN1F, pe tronsonul dintre Românaşi şi Poarta Sălajului – pentru depistarea autovehiculele care circulă fără roviniete, deşi este perfect funcţională, nu este conectată cu baza naţională de date. „Însă, este foarte posibil să vă întâlniţi în trafic cu camera mobilă, de la Regionala Cluj, care două zile, săptămânal, se află în Sălaj. Nici eu nu ştiu care sunt cele două zile”, atenţionează Mircea Crişan.
Amenzile pentru lipsa rovinietei ajung pana la 4.500 de lei
Amenzile aplicabile şoferilor care circulă cu autovehicule, în lipsa unei roviniete valabile, sunt cuprinse între 250 şi 4.500 de lei, potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 15/2002 – actul normativ prin care este reglementat tariful de utilizare a reţelei de drumuri naţionale. Mai exact, cele mai mici amenzi se dau şoferilor de autoturisme, între 250 şi 500 de lei, la polul opus fiind amenzile pentru şoferii vehiculelor de transport de marfă cu masa totală maximă autorizată (MTMA) mai mare sau egală cu 12 tone (cu minimum patru axe), între 3.000 şi 4.500 de lei.
În ceea ce priveşte tariful de utilizare, acesta este „structurat în funcţie de perioada de parcurs şi de staţionare, de încadrarea în clasa de emisii poluante (EURO), de masa totala maximă autorizată şi de numărul de axe, după caz”, scrie in actul menţionat. În funcţie de durata de utilizare a reţelei de drumuri naţionale, rovinieta are o valabilitate de una, şapte, 30, 90 de zile sau 12 luni, iar tariful pentru aceasta este cuprins, după caz, între 3 şi 1.210 euro.
În cazul autoturismelor, tarifele sunt de 3 euro (şapte zile valabilitate), 7 euro (30 de zile), 13 euro (90 de zile) şi 28 de euro (12 luni). Acestea sunt cele mai mici preţuri, cele mai mari fiind aplicabile vehiculelor de transport de marfa cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone (cu minimum patru axe): 11 euro (o zi), 55 de euro (şapte zile), 143 de euro (30 de zile), 374 de euro (90 de zile), 1.210 euro (12 luni).
În reţeaua drumurilor naţionale sunt incluse autostrăzile, drumurile expres, drumurile naţionale europene, drumurile naţionale principale şi drumurile naţionale secundare.